2020. február 2., vasárnap

18.forduló - Dögunalom, kiesési rangadó, eldőlt a dobogó?



Eljött a hétvége, az emberek autóba, buszra, villamosra, trolira szállnak, vagy egyszerűen csak lesétálnak a stadionig, hogy láthassák csapatukat. Felizzanak a reflektorok, nyílnak az öltözőajtók, locsolják a gyepet, fújják a lasztikat. A hétvége történései itt, a kezdőrúgástól a hármas sípszóig. 


A feszültséget vágni lehetett (fotó: Mol Fehérvár)

ÚJPEST - MOL FEHÉRVÁR 0:1

 Nagyon furcsa dolgok történtek Újpesten a télen. Feczesin Róbert, a góllövőlista éllovasa egyszerűen lelépett az NBII 8. helyén álló Vasashoz (téli szünetbeli helyezés). Annak ellenére hogy a fél szezon alatt, amit a liláknál töltött, 8 év után visszakerült a válogatottba. Erre a másodosztályból aligha lesz lehetősége. Az átigazolással kapcsolatban nem hallottam egyértelmű dolgokat. Az újpesti vezetőség irreálisan magas fizetésről beszél, és arról, hogy mindenáron próbálták maguknál tartani Feczesint. Ezzel szemben a játékos azt nyilatkozta, elsősorban nem a fizetésbeli különbségek, hanem a "tisztelet hiánya" sarkallta klubváltásra. Illetve azt is mondta, hogy nem érezte úgy az újpesti vezetőségen, hogy le akarnának vele ülni tárgyalni a folytatásról.

Nos, Róbert.

Nem voltam ott, nem ismerlek, ez tény. Viszont ne haragudj, de nehezen tudom elhinni hogy a csapat házi gólkirályát egy klub (a világon bármelyik) ne akarná megtartani félszezonnál. Ha viszont mégis ezt éreztették veled, arról lehet hogy te is tehetsz egy kicsit. Lásd az előző mondatomat.

A magyar fociban irreálisan magas pénzek vannak. NB1-től 3-ig. Az, hogy egy játékos, aki idén tölti be 34.életévét, élne a lehetőséggel, és pályafutása végén produkálna egy remek elsőosztályú szezont, miközben a válogatottnak is aktív tagja lenne, inkább egy kerülettel, és egy osztállyal lejjebb lép, (nem akarom megsérteni az Angyalföldieket, csupán földrajzilag értem hogy lejjebb lép Újpestnél) az nekem nagyon furcsa. És mondhat bármit Feczesin, én innentől nem tudom máshogy nézni őt, csak egy újabb pénzéhes játékosra, aki eldobta talán karrierje utolsó nagy dobását. Persze, lehet hogy a Vasasban is sikereket fog elérni, akár az NB1-ben is, ezt most még nem lehet tudni. Mindenesetre én maradnék a tisztelettől távol.

Na de beszéljünk a mérkőzésről is. Borzalmas volt.

A lilák 266 nap után tértek vissza otthonukba, a Megyeri útra, a felújított Szusza Ferenc Stadionba. Engem mindig is borzasztóan zavartak a kispadok egyszerűen, ha nem is nagy mértékben), de takarták a pályát a nagy fehér tetőelemek. Ezért örülök a hír hallatán,  hogy kispadcsere volt, ha legközelebb a Szuszában járok ezt majd külön megtekintem.

Joan Carrillo és Nebojsa Vignjevic utoljára 2015 áprilisában randevúztak. A meccset a Megyeri úton ugyanúgy 1-0-ra nyerte a Fehérvár, mint most. Az akkori gólszerző Filipe Oliveira volt. Azóta a piros-kékeknél megfordult öt vezetőedző, és kétszer is nevet változtattak. Nem túlzás ez alapján kijelenteni, hogy a 2010-es évek Mr. Beton címét Nebjosa Vignjevicnek kéne adni, a szerb szakember 2013 óta az Újpest vezetőedzője, azóta betöltötte már az 50. életévét is, illetve több halálos fenyegetést kapott, mint az a lány aki egy Instagram posztban gúnyolódott egy nagydarab nőn az edzőteremben.

Nem meglepő számomra, hogy ez a meccs tragikus unalomba fulladt. Ez nem futball volt, hanem foci. Újpesten mintha futószalagon gyártanák a konfliktusokat (a tábor tüntetőleg távol marad, a Fradi elleni hazai rangadón se lesznek jelen), körülbelül úgy jellemezném az ott kialakult helyzetet, mint egy káros gázzal felfújt lufit, amit csak fújnak-fújnak, míg az egyszer ki nem fog durranni. Erre eddig nem került sor, addig meg ki tudja mi következik. Egy biztos, Duchatelet nem fogja átnevezni NorbiUpdate Újpi FC-re a csapatot, egyrészt mert ez Fehérváron se vált be, másrészt mert aki nem totál idióta, az elhatárolódik a fitneszguru sértő megjegyzéseitől. Eltértünk a tárgytól.

Én 4-0-ás Fehérvár győzelmet vártam, és talán mondanom se kell hogy csak a vendégeken múlt hogy nem lett ekkora kitömés a vége. Petryak csereként megtette azt, amit a Fradi színeiben nem sikerült neki, gólt lőtt az Újpestnek. Mint kiderült 3 pontot érőt.

Nagyon kíváncsi vagyok hova érnek be a lilák, minthogy arra is hogy Vignejviccsel teszik e, vagy nélküle. A lehetőség még adott.


Megállíthatatlanok? (fotó: Mezőkövesd Zsóry Sportegyesület)



HONVÉD - MEZŐKÖVESD 1:2


A hétvége felhozatalából ezt a találkozót választottam. Egyrészt mert két dobogóesélyes csapat találkozott egymással, csinálva kvázi rangadót ebből az összecsapásból, másrészt mert gyönyörű idő volt, 14 fok napsütés, és kellemes volt a késő délutáni napsütésben meccsre menni, annak ellenére is hogy a kezdésre már besötétedett, és kicsit hűvössé vált a hely.

Ugyanakkor a 2000 forintos jegyért nemcsak egy izgalmas meccset, hanem egy remek szakmai előadást is hallhattam, a közelemben helyet foglalt az MTK videóelemzője, aki ismerőseinek beszélt olyan érdekes szakmai részletekről, hogy kénytelen voltam pofátlanul hallgatózni.

A Honvéd kezdőjét elnézve, ami eszembe jutott, az az, hogy ez a csapat lényegében mintha teljesen ugyanolyan lenne a bajnoki címük óta. Nyilván, ez csak túlzás, viszont ha meglátom a Kamber, Hidi, Lovric, esetleg Batik nevet a csapatban, mindig az jut eszembe, nem igaz hogy nincs pénz minőségibb játékosokra ilyen fontos posztokon.

A magyar állampolgárságát nemrég letevő Tujvelt, számomra meglepő módon, a szpíker rögtön Tujvel Tamásként harangozta be. Kedves dolog, ez is mutatja mennyire összetartó család a kispesti, mindig szuper a hangulata egy Honvéd meccsnek.

A gyerekek a lelátón Davide Lanzafaméval szelfiztek, én (szokásomhoz híven) siránkoztam egy sort, hogy bezzeg a régi Bozsik stadion, az a magyar futball, ez a squash pálya sosem lesz képes a nyomába érni, még szerencse hogy csak albérletben játszik itt a Honvéd, és a többi, és a többi...


A Honvéd uralta a meccset. Egészen addig amíg Moutari be nem talált. Egy jogos tizenegyest kapott a Kispest, élt a lehetőséggel, majd ennyi. Elvágták a fonalat. A Kövesd hirtelen tempót váltott, és megmutatta hogyan kell hátrányban játszani. Nagy Dániel 10 perccel később egyenlített, majd a második félidő kezdete után 5 perccel, a Hajduk Splitből kölcsönbe érkező Besirovic laposan a kapu gurított, és máris lefőtt a kávé. Kamber előadott egy magánszámot a gól előtt, kritikán aluli volt a játéka, már egy ideje nálam nagyon kikopik a Honvédból. Besirovicra viszont érdemes lesz odafigyelni ebben a félszezonban, nem lepődnék meg rajta ha nyáron a Fehérvár és a Ferencváros egymást váltva bombázná milliós nagyságrendű ajánlatokkal.

Ezután már azzal szórakoztattam magam, hogy a Honvéd másodedzője, Alessandro Recenti, aki Sannino eltiltása miatt a csapatot irányította, mennyire hasonlít egy matektanárra.


Alessandro Recenti



Ez a meccs megmutatta, mennyit tud számítani 1-2 ember a csapatban. A Honvéd támadójátéka jobban hasonlított védekezésre, biztos vagyok benne hogy Lanzafame képes lett volna plusz energiákat belevinni a csapat ezen területébe. Őszintén, a Honvéd nem érdemelt vereséget, de a Mezőkövesd se döntetlent. Pech, pech hátán, a Honvéd összeszedetlen oldalát mutatta, ez volt a veszte. Nem történt itt semmi komoly.


Ki lett centizve a Fradi győzelme (fotó: Fradi.hu)



KISVÁRDA - FERENCVÁROS 1:2


Mi van Kisvárdán? Stadion, szép gyep, pénz. Ennyi. Legalábbis eddig. A Kisvárda egy nagyon szimpatikus csapattá vált a számomra, nem mindenki tud ilyen szoros mérkőzést játszani a Fradival ebből a mezőnyből, mint ők tették. Annak ellenére hogy nem az ő kezükben volt ez a meccs, majdnem otthon tartottak egy pontot.

Fontosnak tartom, hogy kitérjünk a tizenegyesre. Elég könnyű síppal lett befújva. Én Beriost inkább kézzel láttam szabálytalannak mintsem lábbal, de még az is elhanyagolható volt. Erdős játékvezető viszont szabad szemmel úgy látta, megér ez egy büntetőt, és a rettegett pontra mutatott. A büntető elvégzése már Isaelt dicséri.

Nem vagyok jövőbelátó, mint a kölykök abban a rohadt idegesítő Peugeot 208 reklámban, viszont nem látok olyan opciót ami megakadályozná a Ferencvárost a címvédésben. Rebrov egy elképesztően erős kerettel dolgozhat, a háttér nagyon professzionális, világszínvonalú, vannak szurkolók, egyszerűen minden összeállt a zöld-fehéreknél.

A Kisvárdának sem hinném hogy lenne miért aggódnia, ez a csapat képes extrára, védekezésben tényleg erősek, a támadásokat látom gyenge pontnak, Obradovics megköszönheti Dibusznak a gólját, de amíg van egy Grozav a támadósorban, a gólveszély fennáll.



Kiss csak megtalálta Tamást a köd ellenére is (fotó: DVTK.eu)



DIÓSGYŐR - KAPOSVÁR 2:0


Az időjárás remekül egyezkedett a Kaposvár idei formájával: totális köd. Waltner Róberték talán a mezőny legszimpatikusabb csapatát hozták össze (talán kicsit sok a bírózás), a feljutó keretet második esélyes NB1-esekkel, és olcsó külföldiekkel egészítették ki, és vágtak neki egy nagy kalandnak. Ami eddig elég rosszul fest...

Nem mutat tragikusan rossz játékot a Kaposvár, viszont minden meccsen van egy kis periódus, amikor röhejjé képesek tenni magukat, és ezeken a banánhéjakon elcsúszik a meccs is. Most 2 perc alatt kaptak ki. Szó szerint. Disztl László meccs végi nyilatkozata viszont annyira közhely, hogy muszáj idéznem, jót mosolyogtam rajta:

"Az első félidőben sajnos két gyors gólt kaptunk, ami megzavarta a csapatot. A második félidőben egy felállt védelemmel találtuk szembe magunkat, amely ellen nehéz volt helyzeteket kialakítani, de nem nagyon találtuk el a kaput. Próbáltunk kockáztatni, de csak ennyit tudtunk kihozni a találkozóból"


Nem gúnyolódom. Ezt tegyük tisztába. Egyszerűen olyan zavarba ejtő nézni, és hallgatni a Kaposvár játékát, és a Kaposvár szakmai stábját, hogy mostanra már úgy vélem, az NB1 profitálna belőle ha kiesnének. Talán csúnya dolog ilyet mondani, de egyszerűen így látom, nincs elérhetetlen távolságban a bennmaradó zóna, de a Kaposvárnak igen. Ugyanakkor szép történet amit Waltnerék csináltak, és ki tudja, pár év után megerősödve sokkal többre lehetnek képesek az NB1-ben.


Hadd mutassam be az MLSZ legújabb innovációját, a láthatatlan lelátót:



Elege van már abból, hogy kiröhögik amiért nem járnak nézők a meccseire? (Miskolcon mondjuk ilyen probléma nincsen) Itt a legújabb fejlesztésünk, a láthatatlan lelátó! Csak mondja azt a többi klubelnöknek hogy baromi sokan voltak, majd küldjön egy köremailt a mérkőzés összes eseményéről, de még arról is, hogy Solymosi mikor fingott és hol. És a mérkőzés riportokban mit írnak? Nem mindegy, a nézőszámokat úgyis a csakfoci.hu találja ki, hát akkor minek stresszelne ezen!



Eldugta a labdát... (fotó: PFLA.hu)



PUSKÁS AKADÉMIA - DEBRECEN 0:0

Nem láttam a mérkőzést, de úgy hallottam egy jó iramú mérkőzés volt.


Josip Knezevic klinikai kómája egy igencsak vicces beszólás, és szerintem pont a határát súrolja annak az élcelődésnek, amit vezetőedző sajtó előtt megengedhet magának egy játékosával szemben. Varga Attilának lenne mit tanulnia Hornyáktól. Amúgy is volna mit tanulnia.

Vitelki kinevezésének nagyon örültem, hisz egy ambiciózus, határozott ember. Ez még édeskevés természetesen egy csapat irányításához, ugyanakkor volt szerencsém látni élőben egy Szolnok-Kazincbarcika meccset, ahol meglepett a Barcika felkészültsége, határozottsága, és Vitelki is rendkívül aktív volt a kispad mellett, a mérkőzésbe is jól nyúlt bele. Lehet, ez csak egyszeri alkalom volt, hisz 1 év után távozott Kazincbarcikáról, de engem ott meggyőzött.

Ez önmagában nem egy meglepő eredmény, a két csapat tudásilag azonos szinten van, más kérdés hogy a Debrecennek Herczeg utolsó meccsein már semmi sem akart összejönni, így összejött némi különbség a két gárda közt a tabellán.

Nyilván nem kell sokakat győzködnöm arról hogy ez a Debrecen remekül fog működni. Az Újpestet nem házi feladat 4-0-ra megverni, és, habár hangsúlyozom eddig nem láttam az összecsapást, úgy vélem egy döntetlen a Felcsút otthonában kifejezetten jó eredmény.

Sajnos Haris Attila, személyes kedvencem, súlyos vállsérülést szenvedett, és mivel Tőzsér sincs, nem tudom hogy fogja tudni megoldani Vitelki ezt a hiányposztot, a piac lezárultáig még van idő, és úgy gondolom, egy ideje már szükség lenne Tőzsér helyett valaki másra.

A tizenegyesgyanús esetről pedig annyit csak, hogy volt elég meg nem adott tizenegyes a Felcsút ellen más csapatoknak, emiatt a kis kontakt miatt ne siránkozzanak a PAFC ultrák.






PAKS - ZALAEGERSZEG 2:0

Jogos a kérdésfelvetés. Eldőlt a bennmaradás? A következő fordulóban a ZTE a Kisvárdával, a Paks a Kaposvárral csap össze, és habár nem hinném hogy olyan egyértelmű lenne a két meccs, mint elsőnek hangzik, a ZTE 6 pontos hátrányba kerülhet szerdára a Pakssal szemben, ami elképesztően sok.

Én, elfogultság nélkül, a földet verném dühömben ha a két feljutó rögtön ki is esne. Egy Zalaegerszeg szintű csapatra nagyon szüksége van az NB1-nek, még ha ilyen szerencsétlen is. Mert igen, ki kell mondani, a Zalaegerszeg a legszerencsétlenebb csapat a mezőnyben.

És ez most nem pejoratív jelző, valaki vagy szerencsés vagy nem, a szerencse épp azért szerencse, mert nem rajtunk múlik. Csakúgy mint a szerencsétlenség. Márpedig a ZTE elég változatosan bukja el a meccseket.

Nem játszottak rosszul, komoly helyzeteik voltak, egyszerűen nem akart semmi beakadni. Radó nálam nagyon kifelé lóg, Bobál enyhén szólva nem egy kész játékos, Stieber már hetek óta fogalmam sincs mit csinál, Babati lendülete pedig, ami az NBII-ben kiemelkedővé tette, az NBI-ben egy Kovács István szintű, kis ügyessé teszi, aki, ha beáll külön megtapsolják, és az öregek összesúgnak egymás között: "na, majd a Kicsi megoldja", de végül nem oldja meg. Nem oldja meg, hanem pár jó csel után felbotlik, egy helyzetét meg elpuskázza. Babatitől előzetesen többet vártam, láttam őt NBII-ben játszani, és tényleg, üde színfoltja volt a csapatnak.

Szerdán tehát nagyon sok múlik, lehet túlzónak érzi ezt a kedves olvasó, de ha tényleg 6 pontos különbség lesz a két csapat között a nap végére, akkor bizony eldőlt a továbbjutás. Mert a Zalaegerszegben nem látom azt, hogy képes lenne két egymást követő meccset megnyerni. A Paks pedig, szokásához híven, maga a kiszámíthatatlanság, belőlük még azt is kinézem hogy a tabella feléig feltornásszák magukat, és majd a Kisvárda bajlódhat a kiesés gondolatával.










Ez volt a hét, előretekintő jön hamarosan, ne feledje senki, szerdán már forduló!

Köszönöm a figyelmet, kommentben jöhetnek az észrevételek, de csak kulturált, értelmes ember módjára írjatok, nem akarok senkit megbántani észrevételeimmel, ti se tegyetek így.


P.





















 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése