2020. február 7., péntek

19.forduló - A Paks volt a forduló nyertese

Itt a hétközi forduló, az emberek autóba, buszra, villamosra, trolira szállnak, vagy egyszerűen csak lesétálnak a stadionig, hogy láthassák csapatukat. Felizzanak a reflektorok, nyílnak az öltözőajtók, locsolják a gyepet, fújják a lasztikat. A hétvége történései itt, a kezdőrúgástól a hármas sípszóig. 



Erőszakos meccs volt (honvédfc.hu)


FERENCVÁROS - HONVÉD 0:0

Ezt a meccset választottam helyszíni megtekintéshez, és fogalmazzunk úgy, jégcsappá fagytam.
A lelátón eszméletlenül hideg szél fújt, egyszer majdnem le is fújt a lépcsőről lefelé menet. Szép kis sérülés lett volna...

De, mivel engem nem gátol egy kis hideg, boldogan szálltam villamosra és mentem ki a Groupamába. Ahogy vártam, a két tábor között izzott a hangulat, volt itt minden, kölcsönös anyázás, megkérjükakedvesszurkolókathogya bemondás, a lelátó többi része viszont elég foghíjas volt.


A sas leszállt

Beszéljünk a meccsről is. Nem volt jó meccs. Holott volt egy üteme. Valahogy a Honvéd védekezése a hiányzók ellenére is rendben volt. Batik jól játszott (holott mostanában nem szokása), Niba csak 60 percet bírt visszatérőként, de ez idő alatt is nyilvánvalóvá tette, a védelem legértékesebb tagja, illetve a sokat kritizált, sajtóban többször eladott Kálnoki Kis is jól végezte dolgát. De nehogy azt higgyük, hogy csak a Honvéd védelmén múlt, hogy nem született Fradi gól.

A Fradi a szokásos Tokmac-Boli-Isael hármassal kezdett, és atyaég, néha annyira látszik hogy mennyire kiemelkednek a mezőnyből ők hárman, hogy az nem igaz. Ezen a meccsen több egyéni hibájuk is volt, gyakran döntő pillanatokban, de egyébként gyakran tehetetlen volt a Kispest velük szemben. A mezőnyből szokás szerint Zubkov tűnt ki a leginkább.

Számomra érthetetlen volt, hogy Rebrov miért cserél balhátvédet balhátvédre 10 perccel a vége előtt, mikor a padon egy olyan technikás játékos ül mint Vécsei Bálint.

A Fradiba nemrég tért vissza a sokáig sérüléssel bajlódó Otigba Kenneth, akire azért érdemes figyelni, mert közeledik március 26., és nagyon nem úgy tűnik hogy Willi Orbán vagy Kádár megfelelő formában lesz. Orbánt sérülés sújtotta, míg Kádárt a saját edzője, az ifikkel készül. Nem túl bizalomkeltő előjel. Otigba véleményem szerint, ha jó formába lendül, megfelelő választás lenne.

Hagyjuk a válogatottat, térjünk vissza az Üllői útra. A meccs lendületesen kezdődött, majd egyszerűen (NB1-es szokás szerint) ellaposodott. Sokáig a nézőtéren az okozta az egyetlen felbolydulást, mikor egy szurkoló kiöntötte az ölében lévő nagy zacskó szotyolát.

És ez maradt is így. A meccs középszerű volt, a Fradi szépen támadott, de hatástalanul, a Honvéd szépen védekezett, támadások terén viszont nem volt emlékezetes momentumuk. Moutarinak voltak azért szép pillanatai, elfutásai, azt meg kell hagyni.

A forduló legjobban várt meccse tehát nem hozott semmit. Volt "buzi Botka", volt "Fuck You Lanza", nameg buzizöldek, buzikispest, ezek emlékeztettek csak arra, hogy épp egy derbin vagyunk. A csapatok inkább csak kóstolgatták egymást, minthogy ténylegesen nekiugrottak volna a másik torkának. Helyenként primitíven erőszakosak voltak, a fűtött hangulat ezt hozta ki belőlük maximumként.

Mindkét csapat bővelkedett ex Honvédosokkal és Fradistákkal (fotó: honvédfc.hu)


Én pedig lefagyott végtagokkal, begörcsölt arccal sétáltam el a megállóig, és közben azon gondolkoztam, te jó ég, mi a fenét írjak én erről. Meg kellett újra nézni a meccs bizonyos szakaszait, hogy előjöjjenek belőlem gondolatok.




Visszatérése óta először lőtt gólt Novothny (újpestfc.hu)

MEZŐKÖVESD - ÚJPEST 2:2 

Izgalmas, és fordulatokban gazdag mérkőzést játszott egymással a Kövesd és az Újpest kedd este. Megtréfált az emlékezetem, nem emlékeztem ugyanis arra a tényre, hogy ez a meccs nem szerdán lesz, így az előretekintőt lóhalálában írtam meg a meccs előtt, de végül kikerült. 

Az újpesti szurkolók távolmaradása miatt nem volt semmilyen hangulat, egypár kövesdi magánakciót leszámítva. Az alapkellékek, a nagyöregek (jó ez a Jurina, de azért nem egy Puskás) irányából természetesen jöttek a "bazdmeg a kurva anyád" féle észrevételek, de volt egy kisgyerek, aki a maga gyerekmódján döngölte földbe a vendégeket. Az "essetek ki az NB1-ből Újpest!" bekiabálás őszinte volt, és igencsak lényegre törő.

Egy percig nem volt kérdés melyik is a jobb csapat. Viszont a Bereczről szerencsétlenül bepattant labda felülírt minden előleg megjósolt fejleményt. De Cseri korábbi kapufája mutatta, a Kövesd bármikor képes gólt lőni. Ez meg is történt Jurina révén a második félidő elején.

Nézzétek. Novothny Soma egy magyar szinten rendívül jó középcsatár, lehetetlen helyzetekből képes gólt lőni, nagyszerű adottságai vannak, tényleg egy igazi gólvágó. Viszont mióta teljesen véletlen módon ráakadtam erre a videóra, már nem úgy tekintek Somára, mint azelőtt. Ajánlom a címét külön értelmezni:


És tényleg, semmi gúnyolódás, Soma és párja, Rubint Rella (a névegyezség Rékával nem a véletlen műve, Réka valóban a valakije Rellának, a félpár zokni szintjén mozgó Nolbi pedig a főszponzora az Újpestnek. Legalábbis volt, most nem tudom az-e) cukik, csak egyszerűen meglepő ez a videó, egy profi futballistával a főszerepben. Spoiler, az ágyban nagyjából egálban vannak, bármelyikük bármit kitalál, azt megvalósítják. Komoly mérnöki munkálatok zajlanak a Novothny lakásban, úgy gondolom...

A Besirovic gólja előtti felfordulás remekül megmutatta az Újpest idei szezonját. Egy alapjában véve szervezett gárda, tele határozatlan játékosokkal. Burekovic egyszerűen nem értem hogy engedhette el Besirovicot, lehet a szél miatt nem jól mérte fel a labda irányát, lehet Besirovic megígérte neki előzetesen hogy nem fog elfutni, és szegény Burekovic ezt el is hitte, aztán koppant nagyot mikor látta, hogy átverték. Habár ez utóbbi kevésbé valószínű, de ki tudja, lehet hogy ilyen rafinált játékosok játszanak valójában az NB1-ben, akik átverik a játékosokat, és bármilyen pozitúrát képesek felvenni a kedvesükkel az ágyban. Besirovic tehát a Honvéd után most is betalált, mint már mondtam, érdemes rá odafigyelni, mert egy nagyon jó játékos.

Csongvai Áron először játszott végig egy mérkőzést, nem tudok mást mondani, a játéka rendben volt, kíváncsi vagyok Vignejvic a későbbiekben milyen szerepeket szán neki.




Szép kis stadion, nemde? Kár hogy sehogy sem akar néző lenni, még ha hétágra süt a nap sem (fotó: molfehervarfc.hu)


DEBRECEN - FEHÉRVÁR 1:1

A Debrecen láthatóan jobb lett.

Bódi Ádám a nyáron nem váltott csapatot (a sérülése miatt), így maradt Debrecenben, és őszintén nem tudom mi történt volna vele ha kikerül Oroszországba, ahogy hallani lehetett, viszont kijelentem: Nálam Bódi Ádám az NB1 elvesztegetett gyémántja. És nem, nem úgy Kovács István szinten, hogy ügyes, meg lő gólokat, nem, Bódinak kiemelkedő játékintelligenciája van, nálam abszolút válogatott szintű. Nem is értem a Fehérvár hogy nem tudta kihasználni őt, mikor náluk játszott pár éve. Tudom, kellett a hely Pátkainak. Vagy Lazovicnak nem tetszett. Az is egy szempont.

A Fehérvár, illetve pontosabban Stopira öntökönszúrása ért végül egy tizenegyest, ami pedig egy jól megérdemelt pontot a Debrecennek.

A képen napszemüveget hordó uraktól kérdezem: Minek vették fel? De tényleg?

De most őszintén, miért?

 A Debrecenben ketten is debütáltak, a Haladás szurkolók által alaposan meghurcolt Habovda (családi okok miatt távozott a klubtól, azt mondta haza akar térni, majd a Debrecenhez igazolt. Mentségére szóljon, Debrecen közelebb van Ukrajnához, mint Szombathely), majd csereként Luka Milunovic is. Nagyon kíváncsi vagyok a szerbre, jó magyar szokás szerint egy topfutballról ismert országból igazolták, Malajziából (érezd az iróniát. Mondjuk, jobb mint az új mezőkövesdi kapus, Ryabenko, aki Tádzsikisztánból jött) viszont ennek ellenére nagy potenciál van benne. Korábban olyan csapatokban fordult meg mint a Crvena Zvezda, vagy a belga Zulte Waregem. A felvételek alapján, amiket láttam róla, egy nagyon technikás játékos, remek lövőképességgel. A Debreceniek kincsre leltek úgy vélem.





Hegedűs Lajos gólja 1 pontot ért, kár hogy les volt

FELCSÚT - DIÓSGYŐR 2:2

Javítsatok ki ha tévedek, de Vukasin Poleksic 2009-es Debrecen-Paks meccsen szerzett gólja óta nem született kapusgól az NB1-ben. Egészen mostanáig. Némiképp árnyalja a képet, hogy les volt. Persze, tudom, a partjelző legkevésbé sem a kapust figyelte, értem én, egyébként egy csatárnál valószínűleg rögtön feltűnt volna egy ilyen állás. Értem én tehát, ettől függetlenül nagyon ciki.

De nem akarom elvenni Hegedűs Lajos érdemeit (úgy látszik a kapus Lajosok nagyon élik az NB1-es gólszerzést, Szűcs Lali biztos elmorzsolt egy könnycseppet névrokonát látva), inkább beszéljünk a meccs abszolút pozitív hőséről, illetve hőseiről. Két exfelcsúti, Molnár Gábor és Kiss Tamás is remekül játszott, előbbi gólt lőtt, utóbbi tizenegyest harcolt ki. A Diósgyőr remekül bánik a felcsúti játékosokkal, Danilovic, Márkvárt és Tamás Márk is náluk kapott kulcsszerepet. Ők is mind ott voltak a kezdőben.

Az utóbbi időkben mindenki az Újpestről, és az ő szörnyű formájukról beszél, figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy a Felcsút se nyert meccset jó ideje, egészen pontosan 2019. november 23. óta. Ennek ellenére szerencsésnek mondhatják magukat, hisz olyan erős a harc a középmezőnyben, hogy még mindig a negyedik helyen állnak.

Felcsúton, ezen a hűvös szerda estén mindössze 785 néző tekintette meg a meccset helyszínen! Ez borzasztóan kevés, ennyi néző a BLASZ-ban is össze tud jönni. Őszintén kívánom nekik, és mindenkinek aki még mindig hisz abban, hogy a felcsúti futball jövedelmező, és sorra nevel ki tehetségeket a magyar futball számára, hogy kapjanak egy ilyet karácsonyra. Sőt, már húsvétra.



Szakály Dénes nagyot játszott, egy lesgól mellett egy gólpasszt is adott


KAPOSVÁR - PAKS 0:3

Felesleges lenne minden héten arról beszélni, hogy mennyire kilátástalan a Kaposvár, és hogy így visszagondolva mennyire megértem Rajczi Pétert, miért az NB3-at választotta az NB1 helyett. Trabant a Kaposvár, ez nyilvánvaló.

Inkább a Paksot méltatnám. Osztermájer Gábor tudatosan építi a csapatot, ki tudja, lehet képes lesz megugrani a szintet, amit Csertői Aurél kisujjból hozott. Pakson kezdenek beindulni a dolgok, új stadion épült, jó magyar játékosok játszanak a csapatban, én személy szerint látok potenciált a csapatban. A dobogó persze túlzás, ahhoz túl nagy a szakadék a topcsapatokkal szemben, viszont a pocsékul sikerült félszezon után a Paks még mindig nagyon közel van a tabella közepéhez, ilyen összeszedett játékkal pedig már csak az a kérdés, mikor érik el azt.

A Békéscsabáról érkezett Szélpál nagyon jól felvette az elsőosztály ritmusát, igaz, nem a Kaposvár a jó szintmérő. A hazaiak új védője, Igor Tarasovs viszont nem nyújt olyan formát, mintha megérte volna az érte fizetett pénzt. Ja, hogy ingyen jött, akkor nem szóltam.

Beszélnék egy kicsit Waltner Róbertről. Waltner jó szakember, megvan benne az elszántság, bizonyíték erre a Kapsovár utolsó két szezonja. A szenvedélye magával ragadó, sajátságos stílusa remekül képes feltüzelni bármelyik játékost, viszont se ő, sem a keret nem NB1-es szintű. Nincs jó egyéni teljesítményt nyújtó játékos a csapatban, aki képes lenne a hátán elvinni a csapatot, egyedül Pogacsics kapus az, aki képes meccsben maradni, de persze ő sem tud mindent kivédeni.





ZALAEGERSZEG - KISVÁRDA 1:1

Kimondom: Dobos Barna nem NB1-es szintű edző, és a ZTE jobban jár, ha minél előbb elbocsájtja.

A Zalaegerszeg kerete bőven NB1-es szintű, nem csoda, közpénzből lett felpumpálva. Nem értem, Dobos miért nem képes összerakni a csapatot, hisz minden poszton megfelelő játékosok vannak, egyes helyeken túl jók is (Stieber), ennek ellenére a csapat nemhogy nem kétarcú, egyarcú, összeszedetlen, sok játékos tudása alatt teljesít, és én Dobosban látom a hibát. Gondoljunk bele, mit tud tulajdonképpen Dobos felmutatni NB1-es edzőként? Kiesést. És nagyon közel van hozzá a ZTE-vel, hogy ez újra megtörténjen.

Ha már megemlítettem a felcsúti nézőszámot, legyünk igazságosak. Itt csak 602 néző volt. De tudjuk be ezt a hétköznapnak, és a nagy hidegnek, Zalaegerszegen szeretik a futballt.



Péter


















 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése