2018. május 10., csütörtök

MIT ÍRTOK - Újpest-Felcsút kupadöntő, Bardhi és a spanyol bajnokság, a Vasas kezében gránát robbanhat

Döntőbe jutott az Újpest is
Ma a Nemzeti Sport cikkeiből szemlézek kedvemre valókat. Lássuk, miket kell tudni. 


ÚJPEST-FELCSÚT KUPADÖNTŐ 

Bocsánat, de képtelen vagyok leírni azt hogy Puskás Akadémia. Szóval, egy szörnyű meccset láthattunk. Nem is igazán azzal volt baj, hogy a lilák teleszórták taposóaknával a térfelüket, majd leültek a földre, hanem hogy belegondolsz, két NB1-es csapatot látsz. Mondhatnánk, tipikus elődöntőt láttunk. Igaz is. A meccs, ami miatt ez nem volt jó, az az első elődöntő volt. A 2-1 a legrosszabb eredmény volt, amit kívánhattunk. Mivel az Újpest tudta, egy gól és máris az Újváros áll továbbjutásra, betonnal öntötték ki a tizenhatosukat, a Balmazújváros pedig nyomta neki, viszont tudhattuk mi fog történni. 0 gól. Csak a szurkolóknak volt izgalmas, a semleges nézőknek nem. Végül csak lefújták ezt a meccset is.

 Aztán az edzőké volt a terep. 

  "A mai meccsen voltak olyan pillanatok, amikor szenvedtünk, illetve nehezen mentek a dolgok, de akkor mindig jött egy plusz lökés, energia a szurkolók felől. Ahogy szoktuk mondani, a néző a tizenkettedik játékos, esetünkben még a tizenharmadik is, mindig fantasztikus hangulatot teremtenek a szurkolóink, amiért hálásak vagyunk."

 Kezdte Vignjevic az interjút, igencsak nagy hálával a szurkolók felé, majd rátért arra, hogy milyen jó volt a Fradival meg a Diósgyőrrel kupadöntőt játszani, amit nem értek mert nem is velük fog játszani, és ha ilyen hangulatban reménykedik, akkor az Újpestet Lech Poznannak, a Felcsútot pedig Jagellonia Byalistok-nak kéne hívni. 


„A Fradival játszani a kupadöntőt mindig különleges élményt jelentett. A DVTK elleni is jó volt, mert a miskolci szurkolók szintén fantasztikus hangulatot teremtettek, viszont amikor az Újpest és a Ferencváros találkozik a fináléban, az az európai futball szintjén is kuriózumnak számít.”


Habár Horváth Ferenc a vesztes csapat tagja volt, azért nem felejtett el egy igen borzalmas jövőképet felvázolni a futballszeretők elé. 


Van egy csapat, amely bejutott a döntőbe, és van egy csapat, amelyre borzasztó büszke lehet mindenki, velem az élen. Nagyszerű ezekkel a fiúkkal dolgozni, és ha a Jóisten megadja, akkor reméljük, hogy jövőre is az NB I-ben tudjuk folytatni. Aztán ha más nincs, akkor majd jövőre megnyerjük a kupát.”

Az ellenfelükről inkább nem is érdeklődnék.

NA DE MI VAN A MÁSIK DÖNTŐSSEL? 

Az, hogy 855 ember volt egy 20 ezer fős arénában egy dolog. Viszont a 4-0 sokkal jobb első eredmény, és hogy miért? A Felcsút nem egy topcsapat, ezt a Debrecen is tudta, egész meccs alatt nyomást tartottak, hogy csoda folytán le tudják dolgozni 4 gólos hátrányukat. 2 végül mégiscsak bement. De mivel a vendégek is érezték a nyomást, ők is a gólért játszottak. Plusz, a meccs olyan zseniális jelenetekben is bővelkedett, mint például az alant látható Henty ordítás, ami szánalmas: 

  

 Így tehát jöhet a döntő, felkészültek? Biztos nem.


ENIS BARDHI ÉS A SPANYOL LIGA 

 

Biztos mindenki emlékszik még Enis Bardhi-ra. Felfedeztük, amikor a Szusza Ferenc Stadionban, 40 méterről lőtt gólt a Paksnak, és ahogy az lenni szokott, elvesztettük amikor a Nemzeti Sport 1 héten keresztül mindennap írt róla. Holott nem veszett el, sőt! 7 gólt lőtt már a spanyol ligában, pályára lépett az Atlético Madrid ellen is. A macedón középpályás szinte közönségkedvenc lett. 

Azonkívül hogy a szerző feltette a legfeleslegesebb kérdést, amit valaha olvastam ("Ha beívelés helyett kapura csavarja a labdát, de célt téveszt, a beadásra váró társak leszedik a fejét?"), majd rögtön utána a másodikat ("Gyakorolja a szabadrúgásokat?") igencsak érdekes téma került szóba. Hol végezne a Levante a magyar bajnokságban? Bardhi helyében én egyből rávágtam volna, hogy bajnokok lennének, ugyanakkor, mivel nem volt meghatározva, hogy ezzel a játékoskerettel és edzővel-e vagy sem, a macedón egy sokkal jobb választ adott. Az iramra hivatkozva konkrétan azt mondta, beleszürkülnének az itteni mezőnybe. És ez olyan jól meg lett fogalmazva. A kiesőjelölt  és a dobogóért hajtó csapatok ugyanúgy játszanak, ugyanolyan iramban. Konkrétan azt hittem lefordulok a székről, semleges nézőként amikor láttam a márciusi Debrecen-Újpesten, ahol mindkét csapat a 3. helyért hajtott. Olyan béna focit nem nagyon lehet direkt játszani, a lassúság benne van a vérében a bajnokság résztvevőinek. Ugyanakkor Bardhi azt mondta, a magyar bajnokság készítette fel őt a La Ligára, amivel nem is lehet nagyon vitatkozni, hisz innen igazolt oda. Mindenesetre ezt olyan kemény mondatnak tartották, hogy rögtön ez lett a cikk címe. Hatásvadász.



 


És így a végére még egy idegtépő, buta kérdés, ami miatt én kérek bocsánatot. Így hangzik: "Miért került kispadra? A szakmai stáb nem szereti a macedón játékosokat?" Ha ez így lenne, a szakmai stáb a logikát sem szeretné, hisz akkor mi a faszért igazolták le??????



 VANCSA: A KIESÉS ÖSSZEKUSZÁLHATJA A SZÁLAKAT

Ezt tényleg nem gondoltam volna. Na, de térjünk rá az angyalföldiek 2012-ben már megtapasztalhatták milyen érzés kiesni a világ legjobb bajnokságából, de bombaerős formában feljutottak, majd át is mentették ezt a szezonra. Jól játszottak, először bent maradtak, majd dobogósok lettek, az Oenning szekér viszont mintha kicsit bicegne. Vagy már felgyulladt volna. Haragszom a Vasasra, mert nem nekik kéne, hogy kiesési gondjaik legyenek, a német edző pedig már rég leszerepelt a klubnál, viszont van egy olyan érzésem hogy bent maradás esetén megtartanák a következő szezonra is. Kiesés esetén ugyebár saját magától távozna. 

A hétvégén Vasas meccsen jártam, pontosabban Vasas-Pakson (0-1), és az eddigi legrosszabb Vasast láttam. Még a 2011-12-es Vasasban is több élet volt. Most hétvégén újra látni fogom őket, a Ferencváros-Vasas meccsre tervezek kilátogatni, és hát nem tudom mit fognak kezdeni egy bajnoki címre hajtó Fradival.



"A másodosztályban olyan fiatal játékosra is szükség lenne, aki most nincs a keretben" Véleményem szerint a fiatalok első csapatban való szerepeltetése egy alap dolog lenne, hisz nem biztos hogy Remili Mohamed vagy akár Vaskó Tamás 10 év múlva is ilyen szinten lesznek, sőt, erre nagyon keveset adnék.
„Ezzel az utóbbi években is szembenéztünk, az újságok többször megírták, melyikük hova igazol majd, mégis nálunk futballoznak. Ha kiesnénk, nyilván zuhanna az értékük. Megfelelő ajánlat esetén elmehetnek, ellenkező esetben jönnek velünk Mosonmagyaróvárra és Soroksárra." Nem tudom Dante Isteni színjátékában Mosonmagyaróvár és Soroksár minek felel meg (Purgatórium?), viszont nagyon fenyegetően hathat, holott nem az. Az NBII-ből ha valaki fel akar jutni, akkor feljut. Egy év telik el, annyi se, és újra NB1-ben. Igaz, presztízsvesztés, de saját maguknak ásták meg ezt a gödröt.
Hogy az utánpótlásukkal mi lesz, azt nem tudom. Lehet hogy Kubala Akadémia, lehet hogy Hegyvidék, mindenesetre annyi biztos hogy nem ez a legnagyobb gondjuk pillanatnyilag.




Hamarosan előretekintünk... Szombaton meg meccsek











 





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése