2018. május 13., vasárnap

30.forduló - Az utolsó perc után, élen a Vidi, zsinórban hatodjára kapott ki a Diósgyőr

Ha nagy meglepetések nem is, izgalom azért volt az NB1. 30.fordulójában is. Szoros lesz a bajnokság vége, a Diósgyőr és a Balmazújváros 0 ponttal, a Vasas 1-el zárta a fordulót, a Mezőkövesd pedig újabb győzelmével ellépni látszik. Az élen helyet cserélt a Fradi és a Videoton, míg a harmadik helyet a Debrecen vette át, a kispestiektől kikapó Pakstól.

Lássuk a mérkőzéseket:



FERENCVÁROS-VASAS 1:1 

A Vasas az egyenlítés után

FERENCVÁROS: Dibusz - Leandro, Sternberg, Blazic - Lovrencsics G., Spirovski (Bőle 85'), Nagy D., Moutari (Lovrencsics B. 64') - Varga, Böde (Georgijevic 81'), Paintsil
VASAS: Nagy G. - Benes, Burmeister, (Vogyicska 51') Ristevski, Hangya - Barczi, Vida, James - Gaál, Ádám (Pavlov 67'), Murka (Egerszegi 46') 
GÓLSZERZŐK: Blazic 89' ill. Egerszegi 90+4'

SÁRGA LAPOK: Lovrencsics G. 33', Böde 90', Holczer 90' (kispadról), Leandro 90+3' ill. Hangya 78', Vida 90+3', Laczkó 90+4' (szintén kispadról)

PIROS LAPOK: - 

Igencsak kinevettem forduló előtt a Vasast, aki egy héttel ezelőtt a Paks ellen nagyon gyenge játékkal, döntetlenre játszva kapott ki. Azt szinte el is felejtve hogy Debrecenben milyen jól játszottak (legalább egy félidőt). Egerszegi volt megint a nyerőember, 3 hét 3 gól. Mivel a Vasas legutóbbi három meccsén (most már ezt is beleszámítva négy) nem kapott gólt az első félidőben, gyanítható volt hogy erre a képességre játszva le fognak cövekelni a kapu előtt, mégiscsak a bajnokesélyes ellen játszanak idegenben. Önbizalomra adhatott okot, hogy a Diósgyőr és a Balmazújváros, azaz jelenlegi két nagy riválisuk is kikapott, így akár egy döntetlennel is elmozdulhatnának a kiesőhelyről. Meg is történt. A Fradi ha úgy vesszük megérdemelte a kapott gólt, az első félidőben annyi helyzetet hagytak ki amennyivel simán meg lehetett volna nyerni ezt a meccset 3-4 góllal.

Varga megint nem volt elemében, Bödének nem volt sok sansza, Nagy Dominik Gorriarán pozíciójában botrányosan gyengén játszott, a zöld-fehérektől egyedül Paintsil és Sternberg játéka volt kiemelkedő. A ghánai csatár sokszor egyedül bolondított meg öt-hat Vasas védőt, egy kapufáig és megannyi kapura rúgásig eljutott, a német szélső hátvéd pedig ahhoz képest egész jól felvette a fonalat, hogy utoljára októberben játszott tétmérkőzésen a Felcsút ellen. Akkor is az utolsó 8 percre állt be, kezdő legutóbb júliusban volt az Újpest elleni 2-2 alkalmával. Hiába, a védők körében jelentkező sérüléshullám baromira rosszkor jött, Otigba és Botka is csak a lelátóról figyelhetett, és gyanítom hogy az alapemberré vált Pedroso se brahiból nézte a kispadról a meccset. Érződött ezen a téren a bizonytalanság, a félelem.



Külön kiemelném a Vasasból James és Nagy Gergely teljesítményét, míg a Fradiból Blazic-ot, aki már 6 NB1-es gólnál tart, és szinte ugyanúgy néz ki mindegyik.

A Vasas hozta el eddig a legtöbb pontot a Groupamából. Ez egy olyan statisztika volt, amivel a meccs előtt nem foglalkoztam, viszont most, hogy döntetlen lett, úgy érzem kell. Hiába kaptak ki megalázóan, hol 5-1-re, hol 5-2-re, az a két győzelem ott figyel. Mindkét meccsen 2-1-re nyertek, döntetlen még nem volt. Bármelyik csapat örülhet 7 hozott pontnak az Üllői útról. De pillanatnyilag egyedül a Vasas örülhet.

Egyébként: én kinn voltam a meccsen, viszont nem láttam, mikor szaladt be szurkoló a pályára? 



DEBRECEN-DIÓSGYŐR 2:1


DEBRECEN: Nagy - Kinyik, Szatmári, Barna - Tőzsér, Jovanovic, Filip, Kusnyír (Könyves 70') - Sós (Tisza 65'), Varga K., Tabakovic (Takács T. 49')

DIÓSGYŐR: Rados - Karan, Nagy T., Kocsis, Tamás - Forgács, Busai, Hasani (Vela 56') - Ugrai, Ioannidis (Bacsa 73'), Varga J. (Ternován 62') 
SÁRGA LAPOK: Kinyik 52', Kusnyír 56', Barna 65', Filip 87' ill. Ugrai 36'

PIROS LAPOK: Tamás 1' 

Nagyon viccesen kezdődött a meccs. Ha valaki nem hinné el hogy a Diósgyőr egy szerencsétlen csapat, és meg akarnád erről győzni, elég lenne a meccs első 20 másodpercét megmutatnod. Rögtön veszélyes helyzetet alakított ki a Debrecen (ami a futballban igazi csodának számít), majd Tamás hátulról odarúgott, és piros lapot kapott. Én nekem semmi bajom a Diósgyőrrel, karakteres csapat, viszont sok vélemény és a szabálykönyv átlapozása után azt mondom jogos a piros. Inkább csak nem illik ilyen rövid idő elteltével kiállítani valakit. Ugyanakkor ez piros.




A spanyol edző felavatott egy új játékost, Varga Józsefet is. Először került NB1-es keretbe, nem is kispadozott, rögtön kezdett. Ezelőtt NBIII-ban, és az U19-es másodosztályban játszott rendszeresen. A Kék SE csapatában tűnt fel, profi futballistává a nyíregyházai Bozsik Akadémia tette, legalábbis az MLSZ adatbank szerint. Fiatal fronton a Debrecen is avatott. Kusnyír először volt kezdő a magyar első osztályban, miután a kupameccsen jól teljesített.

A meccs pedig valami szánalmasan nevetséges volt. Akár valami szar Benny Hill remixet is be lehetett volna vágni a meccs alá. Ide-oda mentek a támadások, kapufák, bénázások, egy pörgősebb magyar meccs. Nem volt ugyanakkor egy percig sem izgalmas, pláne hogy az első percben megfogyatkozott a pályán lévők száma. 




És akkor foglalkozzunk kicsit Fernando-val, az új edzővel. Első két meccsén kikapott, ennek ellenére nagyon aktívnak tűnik, a pálya szélén állva egész meccs során éltette csapatát, még a két gólos hátrány és a szörnyű futball ellenére is. Annyi biztos, Bódog eddig kétszer bent tartotta a csapatot, szerintem Fernandónak is sikerülni fog, de csak épphogy, és sok áldozat árán.



VIDEOTON-HALADÁS 3:0 


VIDEOTON: Kovácsik - Fiola, Nego, Vinícius (Tóth B. 87'), Stopira (Tamás K. 87')- Hadzic, Pátkai, Varga, Kovács I. - S.Scepovic (M.Scepovic 76'), Nikolov
HALADÁS: Király - Wils, Schimmer (Polgár 63'), Kolcak, Németh Milán - Halmosi (Pinte 66'), Rácz (Németh Márió 53'), Kovács L. - Kiss T., Williams, Grumic
SÁRGA LAPOK: Varga J. 27', Fiola 32', Kovács I. 51', Hadzic 71' ill. Kiss T. 14', Király 25', Rácz 51'
PIROS LAPOK: Kovács L. 56', 70'

A Videoton sorsa a saját kezébe került. Meg kell nyerniük soron következő összes meccsüket, és bajnokok. Eredetileg a Fradi kezében volt a bajnoki cím, de a sors nagyon izgalmassá teszi a hajrát. Néha ettől vesz el, néha attól. Mindenesetre nagyon izgalmas lesz, az biztos.

Juhász Roland sárga lapjai miatt kénytelen volt kihagyni ezt a mérkőzést, viszont tudtuk előre nem lesz ez nagy probléma. Annak ellenére hogy mióta Juhász a Vidiben van, csak egyszer nem kezdett (2013. április 10., Haladás-Videoton 0-1) de akkor is a 65. percben bement a pályára. Az viszont tényleg komoly fejtörést okozott, hogy Lazovic nélkül van-e élet a csatársorban. Úgy képzeltem el, hogy a helyét Huszti fogja átvenni, de nem. Szerintem Kovács István volt ebben a pozícióban, de teljesen mindegy mert a Videoton végig a kezében tartotta a meccset, és úgy nyert hogy azért külön oda lehetett volna adni a bajnoki címet. Mindezt úgy, hogy csak 20 percig voltak emberelőnyben. Nem azon a 20 percen múlt a meccs, elárulom. Lazovic jövő héten se fog játszani, de úgy tűnik, ez nem lesz nagy probléma a Videoton számára.



Kovács Lóránt végül csak megszerezte kilenc sárga lapja mellé az első pirosát is. Ez amúgy első Haladás színekben szerzett piros lapja, mellé társul 21 sárga. Agresszív játékos, ezt bárki megmondhatja. Megmondom őszintén Michal Hipp kezdetben egy nagyon jó edzőnek tűnt, azóta viszont mintha nem tudná mit akar. A Haladás, habár stabilabb de még mindig a kiesés ellen harcol, és nincs meg a biztos pont. Mészáros Karol zseniális, Felcsút elleni meccse után szerintem ő lepődött meg legjobban hogy nem lett kezdő, Kiss Tamás 17 éves, így nem egy biztos pont a csatársorban, pláne nem egy ausztrál és egy szerb mellé (ráadásul a szezonban eddig hétszer kezdett, ezen a hét meccsen a Haladás összesen 2 pontot szerzett, és 5 gólt lőtt), és ott van Halmosi. Halmosi 38 éves, és már évek óta nem neki kéne lennie a középső középpályásnak. Van ott egy Rácz Barnabás. Ha ők ketten egyszerre játszanak, az szerintem nem működik. Pláne úgy hogy az egykor Angliában is megforduló játékos néha kezd, néha nem, már ő sem tudja mikor számíthat rá az edzője, és ezt akár, ha nem is most, de idővel a Haladás játéka is meg fogja sínyleni.


 
A Videoton egy pontos előnyben van, hátravan a Vasas, a Honvéd és a Diósgyőr. A Fradinak a Honvéd, a Diósgyőr, és a Balmazújváros. Nagy csata lesz, a Videoton mindenesetre ezzel a győzelemmel nagy lépést tett. És még csak meg se izzadtak.




PAKS-HONVÉD 1:2 


PAKS: Rácz G. - Fejes, Szabó J., Gévay, Kulcsár - Kecskés, Bertus, Simon Á. - Bartha (Szakály 49'), Haraszti, Hahn (Simon A. 46' (Nikházi 86'))
HONVÉD: Gróf - Heffler, Kukoc, Bobál (Kosút 67')- Kamber, Pölöskei, Gazdag, Banó-Szabó (Tömösvári 84') - Lanzafame, Eppel, Lukács (Holender 56')
SÁRGA LAPOK: Kulcsár 19', Gévay 65', Fejes 72' ill. Gazdag 75'
PIROS LAPOK: -

Ahogy a Honvéd szurkolók mondanák: DAVIDE LANZAFAME! Az olasz két gólt lőtt, így megnyerte a meccset a Honvédnak, és egy gólra hozta fel magát Varga Rolandhoz képest. Lanzafame és az első számú csatár pozíciója nincsenek jóban. Emlékezzünk csak Martínezre, és a vitájukra, vagy a tavalyi szezonra, ahol Eppel gólkirály lett. Most először Lanzafamét nyomatják a gólszerzésre, és kurva jól teszik, mert idén sokkal nagyobb a verseny mint tavaly, ahol az első és a második között 3 gól különbség volt. Most biztos nem lesz annyi. És hogy jogos volt-e a tizenegyes? Igen, ez elég egyértelmű.

A meccs nem kapta meg a kellő figyelmet, ugyanis két dobogóra éhes csapat játszott egymással egy nagyon kiélezett és jó meccset. Izgalmas volt végig, pörgős meccs volt, Supka első igazán jó kispesti meccse. Azért nem azt mondom hogy emlékezetes, mert a Fradi elleni, februári 5-2-nél jobban semmire nem fog emlékezni ezen Honvédos korszakából. Supkának igencsak kellett ez a győzelem, viszont a csapatban még mindig sok minden bántja a szemem. Kukoc-ot nem tartom olyan jó játékosnak, Kosútnak kezdőben a helye, aki eddig csak háromszor kezdett, és sejtelmem sincs miért Lukácsot játszatta és nem Danilót. Szerintem nem most kellett volna a fiatal magyarnak megadni élete első NB1-es kezdő meccsét.




Csertői Aurél lehet nem a legszimpatikusabb edző, múltja, jelene és jövője (?) miatt, viszont az tény hogy magyar szinten nagyon jó edző. Egy felkészített, összeszokott Paksot küldött ki újfent a pályára. Azt a Paksot, amelyik az első két helyezettől 4 pontot szedett el, és itt most térjünk rá Supka Attilára, aki kihasználta a szerintem jobb képességű játékosait, és a profibb körülményeket, és megnyerte a nagyon fontos meccset. A Honvéd a negyedik, de ugyanannyi pontja van mint a Debrecennek. Bejelentkeztek ők is a dobogóért, holott már mindenki temette őket.


MEZŐKÖVESD-BALMAZÚJVÁROS 1:0 


MEZŐKÖVESD: Dombó - Katanec, Pillár, Szeles, Farkas, Szalai - Iszlai, Bognár (Oláh 90'), Cseri (Mlinar 78') - Koszta, Drazic (Novák 78')
BALMAZÚJVÁROS: Horváth - Hunor, Rus, Uzoma - Maisuradze (Arabuli 60'), Gabovda, Vajda (Zsiga 74'), Sigér, Haris - Rudolf (Erdei 78'), Andric 
SÁRGA LAPOK: Dombó 82' ill. Rudolf 30', Sigér 62'
PIROS LAPOK:   

Tipikus kiesési rangadó. Sejteni lehetett hogy 1 gól dönt, még ha én a tippjeimben még a 2-t is megkockáztattam a matyóföldi csapatnak, de nem, 1 gól az 1.percben. 32 másodperc elteltével. Sok mindenről maradt le az, aki csak a 2. percben tudta nézni a meccseket.

Véleményem szerint egyik csapatnak sincs létjogosultsága az NB1-ben, és őszintén reménykedem, valamelyik, vagy akár mindkettő távozik az első osztálytól idény végén. Nem szeretem keverni a focit és a politikát, viszont jelen helyzetben szabad. Nagyon kis béna csapatok NB1-esek (Felcsút), és egyre nagyobb az esély hogy jövőre gyarapodunk ilyennel (Kisvárda), mindenesetre jó látni hogy az előzetes tippekkel ellentétben igenis szenvednek ezek a csapatok, és az abszolút kiesők közé soroljuk őket. Nem győzöm hangsúlyozni hogy matematikailag még az akadémia is kieshet, és nekem csak ez számít.



Horváth Ferenc évekkel ezelőtt elásta már magát nálam. Nagyon kis aranyos, vicces elszólásai vannak de sokkal több kell. Futballistának kiváló volt, de edzőként nincs kiemelkedő érdeme, hiába hiszi ezt mindenki. A Fradi utánpótláson át Vecsésig, majd Szigetszentmiklóson át az NB1. És mit ért el ezalatt a 6 év alatt? Kecskemétet felvitte a 7. helyre 2013-ban. Nagyon szép eredmény volt, de ennyit minimum elvártak a csapattól miután 2012-ben Tomislav Sivic-el ötödikek lettek, előtte meg Magyar-kupa győztesek. 2013 második felében a Paksot hozta nehéz helyzetbe, decemberben elküldték. Ezt a Győr követte, akikkel igaz hogy második lett, de ez is csak egy fél szezon volt, a nagy része Pintér Attila érdeme. Becsúszott egy csúnya vereség a legelején (Pécs ellen 5-2), de megcsinálta. Hamar távozott, jött a Szigetszentmiklós újra. Majd a Videoton. Bizony az. Tényleg nem volt rossz, megint második lett, egy bajnokaspiráns csapattal 19 pont hátrányt ért el. Nem nagy érdem szerintem ezeket figyelembe véve. El is ment Diósgyőrbe, ahol a szurkolók, és állítólag már a játékosok is megutálták, elbaszta a szezont amit Bódog Tamás épphogy rendbe hozott. És most? Balmazújvárossal a legutolsó helyen, ponthátrányban (igaz hogy 1, de hátrány, még ha nem is durva). Horváthnak jól sikerült a Magyar kupa szezon, de nem tökéletesen, ugyanakkor oda bármikor kijuthat, az NB1 viszont szerintem nem marad meg nekik jövőre. Pár év gyakorlás, vagy nem tudom, de nekem kezd már rohadtul unalmas lenni a sportszelet meg a büfiztetés.


ÚJPEST-FELCSÚT 0:1 




ÚJPEST: Gundel-Takács - Bojovic, Pauljevic, Litauszki, Burekovic - Szűcs (Cseke 85'), Balázs, Zsótér (Onovo 54'), A. Diallo - Nwobodo, Tischler (Novothny 46')

FELCSÚT: Hegedűs - Heris, Poór, Spandler, Trajkovski - Szakály, Knezevic (Henty 46'), Bacelic-Grgic, Márkvárt (Szécsi 89') - Molnár, U. Diallo (Balogh B. 52')

Nagyon alacsony színvonalú meccs volt. Holott mindkét csapat a legjobbját hozta.


A kevés gólnak talán magyarázatot ad, hogy a két csapat két legjobb csatárját a félidőben hozták be. Amit nem is értek, a gólkirályi címért hajtó Novothny 15 gólt lőtt kezdőként, 1-et csereként (pont a Felcsútnak még régebben), biztos vagyok benne hogy ez szerepet játszott abban, hogy nem talált be. Másrészt nem értem, miért ne játszhatna együtt Tischler és Novothny? Mindketten lőttek már gólt úgy a szezonban, hogy a másik is a pályán volt, egyértelműen sokkal erősebb lett volna a támadósor, simán ki lehetett volna hagyni Balázsot, vagy Diallót a kezdőből. Márkvárt meglőtte élete első gólját az Újpestnek, március óta végre újra kezdő volt, akkor a Fradi ellen játszott, és teszem hozzá jól.

Gundel-Takács szerepeltetése kényszerű volt, és kockázatos. Annak ellenére hogy jól védett a gólban benne volt. Hogy ugrott el? Nyilván a tapasztalatlanság állt ennek hátterében, amúgy pedig voltak szép védései. Mondhatnánk, érdemes lett volna megpróbálni Banait a kapuban, akinek már van 17 NB1-es meccse, de ez két okból nem olyan biztos. Egy, Gundel-Takács Bence Felcsút nevelés, kettő, Banai 26 gólt kapott ezen a 17 meccsen. Összehasonlításképpen, Pajovic, az első számú kapus legutóbbi 17 meccsén 18-szor rezzent meg a hálója. Banai túl sok gólt kapott.



Az Újpest védelme egy vicc. Bojovic sosem volt egy jó játékos, elég csak annyit mondani hogy Gyirmótról jött, igaz, évekkel ezelőtt 3 évet lehúzott a belga első osztályban. Pauljevicet is a hazai piacról vásárolták, méghozzá Mezőkövesdről. Előtte a kieső Felcsút, még előtte pedig a megszűnő Pécs tagja volt, több kevesebb sikerrel. Elég gyors, de nem egy biztos pont. Denan Burekovic tapasztalatlan, egy fiatal bosnyák védő, aki a nagy sikerű szerb csapattól, a Vojvodinától érkezett, alig játszott. Szűcs Kristóf pedig amilyen jó volt az előző szezonban, most annyira nem volt jó, Legutóbb szeptemberben, a Haladás ellen kezdett.

Az Újpestnek alaposan fel kell kötnie a gatyát, ha szeretnék a harmadik helyet és a Magyar-kupát. Ugyanis mindkettőben legnagyobb riválisuk a Felcsút. A hirtelen jött győzelmekkel az álakadémia már csupán 4 pontra van a dobogótól.


Hamarosan sorba szedem az öt legszebb gólt, tehát még nincs vége a fordulónak.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése